La meg fortelle deg om den fineste damen som går i to sko, nemlig min bestemor!

I år fyller hun hele 83 år og er den sprekeste damen jeg vet om!

I dag har jeg og minstemann vært på besøk hos henne og vi har pratet om gamle dager. Jeg tror ikke det er mange andre som hadde klart alt det hun har klart i livet. Jeg elsker å høre henne fortelle om hvordan det var før og alt hun har gjort.

Bestemor giftet seg som 18 åring og flyttet sammen med min bestefar. Her fikk hun 11 barn som hun stelte og styre for. 8 jenter og 3 gutter ble født her inne og min mamma er den eldste av dem alle. Du lurer kanskje på hvorfor bestemor er mitt forbilde og nå skal jeg fortelle deg det.

Hva er det med bestemor egentlig?

Bestemor har en styrke i seg som jeg aldri har sett eller hørt at andre har. Bestemor og bestefar bodde i ett lite hus sammen med sine 11 barn. De delte huset med 3 andre voksne, den eldre generasjonen i huset. De eldste hadde da de to stuene, mens bestemor og bestefar hadde bare kjøkkenet. På den lille plassen lagde hun mat, bakte brød, vasket klær, stelte barn og alt som hørte med i en husholdning. Hun stelte gårdsbruket med stø hand, sto på i høya selv om hun hadde små barn å ta seg av og gjorde alt for andre.

Hun stelte for de eldre i huset og gjorde alt som ble forventet av henne. Aldri har hun bedt om noe i gjengjeld og aldri har hun klaget. Hun har bitt tennene sammen og vært en stødig klippe for alle rundt henne. Hun skryter ikke av hva hun har gjort, hun er ydmyk og god tvers gjennom.

Min bestemor er mitt forbilde.

Hennes styrke, hennes godhet og hennes omsorg for andre står det så umåtelig resepekt av. Jeg skulle ønske jeg hadde en tiendedel av hennes kvaliteter. De gangene jeg er sliten og trett, så tenker jeg på henne. Hva ville bestemor gjort hvis hun var i min situasjon? Jo, hun ville bitt tennene sammen og gjort det som var forventet, uten å klage. Jeg ser så opp til henne, for alt hun er det vil jeg også være.

De gode klemmene hun deler ut, gleden i øynene hennes når du stikker hode innom døren hennes og kjærligheten som stråler ut fra henne. Du klarer ikke å la være å slippe henne inn i hjerte ditt når du treffer henne. Hun gir meg styrke til å stå på og holde ut. Takket være bestemor så tror jeg på meg selv. Når bestemor sier at jeg klarer, da klarer jeg alt!

Latteren hennes er så fantastisk god og hjertevarm. Når hun ser barnebarn og oldebarn gjøre ablegøyer, så triller latteren ut av henne som perler på en snor. Det gjør så godt å høre henne le, se smilet hennes som smitter over på alle og varmen som hun gir deg, bare ved ett blikk.

Ja, bestemor er mitt forbilde, for ingen er som henne. Hun er ett strålende eksempel på hvordan ett godt menneske skal være. Man skal være ydmyk, takknemlig, og god. Man skal sette sin lit til at alt ordner seg, bare man ber om det. Hun er den som lever etter den gyldne regel, uansett hva som er blitt kastet mot henne.

Den dagen hun forlater jorden og drar til min bestefar, da mister jorden en av sine engler. 

 

Det finnes ett dikt som beskriver bestemor så godt og det vil jeg dele med dere.

«Ho mor»

av Johan Dalheim

 

Det går ei kjærring mot vinterfjøse

me kalvedrikka og melkespainn,

og silarkluta, ei gammel pose,

ei fjøsløkt bær ho og i si hainn.

I bare nævva får kulda bite,

dog varmes øran utav et skaut.

Mæn varmen kjæm nok i lag me slite,

når høy ska tåges tel sau og naut.

 

Det går ei kjærring så reint aleina

mæns main e ute på fesketur ‘

Ho slipe øksa, ho kniven heina,

– og mainnfolkarbeid va ingen mur.

Me en på ryggen, og en i magen

ja på det viset ho ongan bar.

Men sykdom va dog dein værste plagen.

Støtt va ho meir enn en gasta kar.

 

Det står ei kjærring ve bakstertraue.

Om kjævle hoill det ei hainn så stø.

Det kvite skaute e knytt om haue,

og lefsen veinnes ved hjelp av spø.

Ho skaffe brødmat tel mange moinna,

og klaga aildri at ho va lei.

Ho prøvde aildri å dra seg oinna,

i hennes moinn va det aildri nei

 

Det sitt ei kjærring så støtt ve rokken,

– så einnelaus e dein tynne trå.

Det rekk tel klea førr heile flokken,

om det va onga i kvær ei krå.

Det rekk tel tøye som står i væven,

og tel et fæstplagg i ny og ne.

Polert blei skyttelen og ru blei næven,

Som sjelden fikk seg litt ro og fre.

 

Det går ei kjærring dær ut på jorde

når årets avling ska ijnn i hus.

Deinn samme tøtta, ho dekke borde?

tel kvært et måltid, førr mainn og mus.

Sin trøst ho ga, og sin ros utdelte.

Slik va ho bare, fra ho sto brud.

Og salma sang ho, i bønn ho knelte.

Sin kraft, det heinta ho fra sin Gud.

 

Det sto ei kjærring på aille gåran,

tel hjelp i ailt førr sin ektemainn.

Ho va som sola, når dein om våran

førr første gang over fjeillan vainn.

Så uoinnværlig på aille måta,

– en trøst i livet, førr små og stor.

Mæn tia gikk slik som aille båta,

og tok ho me seg – det va ho mor.

© 2016 – 2017, Eileen. All rights reserved.

6 thoughts on “Mitt forbilde er bestemor

 1. Flott det her? Ja,du har ei fantastisk herlig bestemor..? Ha en fortsatt fin dag ?

 2. Jeg fikk så lyst å rime et vers til deg. Aner et mangfold av ulike følelser. Men ble så glad når du fortalte dett om Bestemora di. Og da skal du vite, at hun er i dine gener. Og kommer aldri til å forlate deg. En dag om mange år er det du som er bestemora, smiler.. jeg måtte bare si det og da skal barnebarna dine si det sånn:

  Ho va som sola, når dein om våran
  førr første gang over fjeillan vainn.
  Så uoinnværlig på aille måta,
  – en trøst i livet, førr små og stor.

  Kopiert fra ditt 🙂

  1. Åh, snille søte deg.. Takk for så pene ord! Og tusen takk for ett nydelig vers fra deg! Ja bestemora mi er jeg stolt av og jeg er glad for at jeg har hennes gener.. Det er godt å vite at en del av henne alltid er med meg.. Tusen takk dedicat! Klem til deg!

 3. For en flott og sterk dame! Det står det stor beundring av <3 <3 Tenker du har fått mye mer av henne, en du tror selv eg <3 <3 Koselig å lese.. klem

  1. Ja hun er en flott dame! Takk for gode ord, jeg er nok lik henne på noen måter, men jeg blir nok aldri av hennes kaliber.. Flottere dame finner man ikke! Klem til deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *